x

Ripka Gergely

10 years challenge: 2014 (Vol. 2.)

Egy viszontagságos év édesei 10 év után

A pénteki száraz sor után még volt idő, kedv és persze hűtött palack néhány különlegesség erejéig. Nem csak tokajiak, külföldi borok is kerültek a pohárba. Lássuk, édesben mennyire sikerült szóra bírni a nehéz 2014-et...:

 

Rolet Arbois Vin Jaune 2014

Elég jól felismerhetően más, mint a sor többi tagja. Illatban sok dió, aldehid, pince, tipikus sárgaboros karakter (volt, aki szerint nem volt tiszta, szerintem ebben az elvont műfajba ez belefért). Ízben sok dió ismét, sok kesernye, húslevest idéző lecsengéssel, ami bor-étel párosításban is erős támpontot ad. A társaság nem nagyon tudott vele mit kezdeni, nagyon szembemegy a mai közízléssel, szvsz. izgalmas stílusgyakorlat volt  Legyen 6

 

Kincsem Kastély Birtokbor 2014

Meglepő és intenzív fűszerek, főleg curry, sáfrány érződik illatban. Ízben finom simaság, húsos jegyek, sok botritisz, egyedien gombás, érett jelleg. 5+

 

Barta Pince Egy kis Muskotály 2014

Illatban sok narancs, citrusok, izgalmas fűszerek mutatják be a fajtát, egy kis punnyadtsággal a háttérben. A cukor nem sok, ízben korrekt késői szüret, barackkal, könnyed édes boros jegyekkel. 5

 

Umathum Beerenauslese 2014

Illatában öreg és szúrós jegyek, sajnos szépséget nem nagyon találtam benne; nem tokajias annyi szent. Ízben magas a sav, édes, érett, egyszerű szerkezet, elég rövid korty jellemzi BA létére… 5+

 

**Bott Pince Bottrytis 2014*

Szép az illat: karamell, grillázs, lekvár, kamilla. Ízben magas cukor, gomba és egy sajátos, meleg, ölelő karakter, ami jól esik. Tiszta bor, izgalmas szerkezettel, kellő struktúrával és hosszal, kifejező tokajisággal. 6+

 

*Oremus 3 puttonyos tokaji aszú 2014

Illatában kukorica és déli gyümölcsök, elég fiatalos, kortalan ornamentikát mutat máig. Koncentrált íz, ananászos, tiszta ízekkel, egyensúlyos szerkezet és ‘csupa gyümölcs’-karakter jellemzi. Hamarabb mondtam volna szamorodninak, elszoktam az elmúlt 10 évben az ilyen enyhe aszús ízektől, de több, mint korrekt bor ez. 6+

 

Ernst Triebaumer Beerenauslese 2014

Burgenland édesei ma nem tudják megszorongatni Tokajt. Mély borostyán színe is jelzi, hogy már idős bor, mellé egy befülledt palackbukét kapunk a pohárból. Ízben fémes, szétesőben lévő, öreg jelleg, nem bírta ki ezt a 10 évet sajnos... Gyenge 5

 

Grand Tokaj 5 puttonyos tokaji aszú 2014

Saját palack (a Tokaji Borlovagrend avatási ajándéka volt). Illaban erős botritisz, gombás, enyhén fülledt aromák. Kiemelkedőnek vagy pláne kifinomultnak nem mondanám aszú létére, de egy korrekt, jellegzetes 5 puttonyos, aszalt és lekváros gyümölcsökkel, fügével, barackkal. Legyen erős 6

 

Pajzos 5 puttonyos tokaji aszú 2014

Koncentrált, mély illat, egészen fiatalos, primer bukéval. Ízben csupa baracklekvár, széles, szép egyensúlyú, finoman fűszeres aszúkarakterrel. Tetszett. 6+

 

Dobogó 5 puttonyos tokaji aszú 2014

Sok gomba illatban, összességében elegánsnak ez sem mondható orrban. Magas a cukor, gombás az íz, a botritisz kifejezetten nem elegáns, és a végén egy hömpölygő édességgel ér véget. Gyenge 6

 

Gergely Vince 6 puttonyos tokaji aszú 1994**

Egy váratlan, méltó korona a sor végére. Borostyán színe is jelzi, hogy idősebb bor ez már. Illatban kapor, gomba, gyógynövények. Ízben igen magas sav, sok herbális jegy, hosszú, széles és finom aszú, mely meghazudtolja korát: él és hozzá szép, koncentrált bor (egy ugyancsak nehéz évjáratból. Funfact: én 1999-et tippeltem rá, Stéphanie 1994-et. Megemelem előtte a kalapom.). Nagy élmény volt. Legyen most 8

 

Köszönöm szépen Pollákéknak a szervezést és a jelenlévőknek a palackokat, amiket megoszthattunk!

X

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább

Ripka Gergely

*Balassa 2017

Keserédes, felemás élmények

A múltkori furmintfannál kóstolt Alionok margójára annyi információt ehhez a poszthoz azért muszáj átkötnöm, hogy a kóstoló alapvetően *Balassa István 2017-es tételeiről szólt. Legalábbis így indult, így futott neki a társaság: nagy évjárat, tehetséges tokaji borász műhelyéből. Aztán hogy, hogy nem, az élet átírta a forgatókönyvet és lelkiismeretes házigazdánk éppen azért kapott borhűtőjébe hirtelen a biztos sikerrel kecsegtető spanyol sztárok után, mert a Balassa szárazak bizony váratlanul nagy csalódást keltettek a poharakban. Ki kell mondani: egyöntetűen és mindenki…sokat várt a dűlős furmintoktól, és aztán igen keveset kapott gyümölcsből, szépségből, szerkezetből. Úgy határoztam, hogy ezt megírni tán nincs is értelme, ahogy azt is kár lenne fejtegetni, hogy a tárolás közben történt-e valami a palackokkal, vagy más palackok is így viselkednek-e. Ha egyszer tudok, utánajárok. Addig is….

Tovább