X

HILLTOP

Ripka Gergely

Hilltop Ihlet Cuvée 2021

Szép mélyebb szalmasárga szín. Illatában van egy kis túlérett, késői szüretes, túlérett jegy, mandulával, őszibarackkal, vegetális hangulattal (benne egyébként az általam ismert egyedüli hazai chenin blanc-nal). Minden csak nem neszmélyi illat most is. A korábbi véekben is simán rámondtam volna valami bazaltos borvidéket vakon. Ízben széles, dús korty, simaság, kerekség, fehér húsú gyümölcsök játéka, kellő lendületű savakkal és testtel. Minden tekintetben komoly és élvezetes fehérbor, kimondottan hosszú utóízzel, finom mandulás kesernyével, egyedi komplexitással és teltséggel. Szép munka! 

Tovább

Ripka Gergely

Hilltop Neszmély Ihlet Cuvée 2020

Cserszegi, Chardonnay, Sauvignon blanc és Olaszrizling. Újzélandias, bodzás, grapefruitos illat. Sauvignonos jelleg, vegetális korty, de elég disszonáns, magas alkohol, túlzó test és szesz…de egyébként szerkezetre izgalmas és összetett neszmélyi bor.

Tovább

Ripka Gergely

Hilltop Neszmély Gyöngy 2020

Behízelgően virágos, illatos, muskotályos jegyek, sok primer gyümölccsel. Tiszta és tetszetős fehérborosság. Ízben korrekt, tiszta, technológiai karakter, bukés, illatos vonal jellemzi. Remek gyöngyözőbor.

Tovább

Ripka Gergely

Hilltop Neszmélyi Ihlet Cuvée 2017

Megszokhattuk, hogy a pincénél szeretik az extremitásokat. - Mély szín. Illatban is érett palackbuké, sőt némi késői szüretes barack furakodik előre (vakon immár sokadjára nézem bazaltos bornak). Kerekség, dús korty, van cukor és van bőven alkohol is. Hosszú íz, érlelt stílus, de izgalmas és szép így is. Markáns egyéniség, komoly extrakt. Egy bor, amiben van miről beszélni, szálazgatható, amolyan hedonista ízvilág, a mai divatokkal szembemenve.

Tovább

Ripka Gergely

Hilltop Kamocsay Prémium Olaszrizling 2017

Sárgás szín. Sokadszorra tréfál meg ez a bor. Érett bazaltosságra hajazó illatok (foglalmam sincs, hogy csinálják ezt Neszmélyen), mézzel, propoliszossággal. Tercier hangulat. Ízben is a nektáros, mézes, kerek érettség dominál. Kicsit savban enyhe, de az extrakt elviszi hosszan a kortyot. Szép, izgalmas, egyedi, terroirbor. Aki játékos vakkóstolóhoz keres valami trükkös feladványt, annak ideális választás.

Tovább

Ripka Gergely

Kamocsay Prémium Olaszrizling 2017

Koncentrált, érett, tercier szín és illat, olyan akár egy komoly somlai olasz. Mély, mandulás, hosszú, érett íz, palackérett jegyek, összesimult alkotók adta komplexitás, szép szerkezet és viszonylag puha lágyság jellemzik (bizonyára a meleg év miatt is). Meglepően komoly, testes, koncentrált rizling egy talán kevéssé várt helyről.

Tovább

Ripka Gergely

Kamocsay Prémium Selection Chardonnay 2017

Vakteszteken rendre szépen szerepel. Orrban barack, és éretebb, tercier, sőt késői szüretes karaktert mutat. Édeskés, félszáraz jelleg, maradék cukor, mélység, komplexitás, dússág jellemzi. 

Tovább

Ripka Gergely

Kamocsay Ákos Hilltop Prémium Kalács-hegy Sárgamuskotály 2015

A címke kicsit sokat akar mondani. Az nem teljesen világos, hogy most a Hilltop miért erőlteti nagy, arany betűkkel a Kamocsay nevet, holott az egész pince kezdettől fogva a Hilltop-brandet építi külföldön és idehaza is. Mindegy. Ne is vesszünkel a marketing útvesztőiben. Illatban például rögvest lebilincsel a kedves báj, ami árad virágaiból, muskotályos parfümjéből. Ízben nagyon rövid, savvezérelt ital, de amíg tart, addig friss, roppanó és élénk, enyhén szénsavas bor. 

Tovább

Ripka Gergely

Hilltop Prémium Chardonnay 2009

A művelt alkoholisták 4 pontos alappéldája. Trópusi gyümölcsös, Chardonnays illatok, de még a légiesebb vonalból. Jó arányokkal rendelkező, korrekt ivóbor a hétköznapokra, kis kesernyével a végén.

Tovább

Ripka Gergely

Hilltop Prémium Neszmélyi Pinot Grigio 2009

Sárgásabb árnyalat a színben. Magos, olajos illatok, ígéretes aromatikával, érettséget sugalló jegyekkel (hihetetlen, hogy csak egy éves volt kóstoláskor). Kicsit talán tartalmasabb ízben a többi Pinot Grigiohoz képest (fa?). Ízében a kesernyés végszó, és a krémesség a jellemző. Ezzel együtt is elegáns, megnyerő bor.

Tovább

Ripka Gergely

Szűcs Ferenc: tállyai üzenetek a palackból

Az ember, aki megszállottan szerette az ízeket

Hiányzik Szűcs Feri. Nem tudok és innentől nem is fogok tudni nem személyesen belekezdeni egy Szűcs Ferenc féle bor bemutatásába. Nem hittem volna, hogy ennyi hónap után még mindig így meg fog rázni Feri hiánya. Épp pár hete bukott ez ki belőlem, két közös jóbarátnak, emailben, hogy a Ferire emlékezni kell: borokkal, ételekkel, jókedvvel, együtt…mert ő is ilyen volt. Mindig. Örömmel konstatáltam azért, hogy felesége, Szűcs Alexandra tűzön-vízen át viszi tovább Feri tállyai álmait. Hudák István, mint rendíthetetlen bástya felel azóta is a szőlőért a különleges dűlőkben, a borokért a pincében, a Honvéd utca 1-ben. Tállya biztos, hogy nagyon más lesz Feri nélkül, azóta megérkezni is teljesen más a kopott hegyaljai településre. Fontosnak tartom, hogy az emlékét őrizzem/őrizzük: fáklya volt az ő jelenléte a hazai boros színtéren. Olyan valaki volt, aki igazán szerette és élvezte az ízeket, a dűlőket, a borokat. Szandra a Babelbe hívott pár napja, hogy a friss degusztációs menübe bekerült tétel kapcsán bemutassanak Hudák Pistával néhány aktuális bort. Egyértelmű volt, hogy erre a meghívásra nem mondhattam nemet… 

Tovább

Ripka Gergely

TOKAJMAGIC: *Oremus Mandolás 0.75 vs 1.5 L!

Ilyen sem volt még...

II/IV: Az év első fele a szárazaké. - Idei második TokajDry-kóstolónk főszereplője pedig egy igazi modern klasszikus, az *Oremus Mandolása lesz. Expertebbek számára aligha újdonság, hogy a sztenderd és a magnum palack mennyire másképp érik a palackban. Ebben a témában Hegyalján pedig csakis az *Oremus rendelkezik mérhető merítéssel és tapasztalattal, ezért most a friss TokajGuide új csillagos borászatának birtokborain keresztül fogjuk vizsgálni ezt a különleges kérdéskört professzionális, ültetett keretek közt (ahogy kell): hogyan érik a furmint kis és nagy palackban? Van-e szignifikáns eltérés a palackméretek közt? Ha igen, milyen mértékben? Szinte tudományos magaslatokig emelkedünk majd hipotézisekkel, kóstolással és sok-sok meglepetéssel. Ehhez az alábbi Mandolás Furmint palackpárok lesznek segítségünkre:
2019 (0.75 vs. 1.5 L),
2017 (0.75 vs. 1.5 L),
2016 (0.75 vs. 1.5 L),
2012 (0.75 vs. 1.5 L),
2009 (0.75 vs. 1.5 L).
..
Helyszín: Borkollégium, Podmaniczky utca 31 (I. emeleten, balra).
Belépő: 16.500.-/fő (Patreon Eszencia támogatóknak minden Magic eseményünkre jár az éves bérlet). A részvételi csak előzetes regisztráció esetén biztosított: http://www.patreon.com/tokajguide
Foglalás: HELLO@TOKAJMAGIC.HU vagy privát üzenetben.
Tovább

Ripka Gergely

Mire számítsunk Tokajban 2023-ból?

***Demeter Zoltán birtok furmint vs. birtok hárs

Családi okok végett is különleges szálak fűznek a tavalyi évhez. Egész biztosan soká megőrzöm emlékemben 2023-at. - Ekkor lettem házas, ekkor lettem apa, megjelent az ötödik TokajGuide és az AszúGlass is debütált lányom születése előtt pár nappal (így visszatekintve tényleg nem is igazán értem, hogyan is történhetett ennyi minden szinte egyszerre). Tervezek hát eltenni palackokat a későbbi szülinapokra, de jelenleg még ‘az első száraz borokkal ismerkedős’ időszakban vagyunk.  Lássuk ma két etalon példán (és két meglepetésen) keresztül, mit várhatunk szárazban Hegyalján!

Tovább

Ripka Gergely

***Demeter Zoltán: Cabernet franc stílusok

Két nehéz évjárat vizsgázik

Azok, akik közelről figyelték a tokaji ikon munkásságát, biztosan emlékeznek még, hogy volt pár évjárat, amikor Demeter Zoltán Egerből (Nagytálya) vásárolt egy helyi termelőtől kékszőlőt, amit aztán saját pincéjében készített el. A szőlő természetesen a maximalista borász kívánalmai szerint lett művelve, beérlelve, szüretelve, hogy a nagyratörő vízióknak megfelelő minőség születhessen meg belőle (a név kötelez). Élénken él bennem a 2009-es első élmény (16 v/v %), de volt egy vékonyabb évjárat, aztán ismét tetszett az ugyancsak vastag 2013-as is, most pedig két olyan évjáratot fogunk megnézni, mely ékes példája annak, hogy az elmúlt 30 év két legviszontagságosabb évjáratában is lehetett izgalmas, időtálló vörösborokat készíteni… Nézzük is meg őket közelebbről:

Tovább

Ripka Gergely

Stílusgyakorlatok Moseltől az Etnáig

Tar Feri kóstolója nyitja meg a tavaszt

Március végén Tar Feri barátunk jóvoltából ismét részesülhettem egy kis külföldi merülésben. Különösebb válogatás nélkül rakott össze FineWines.hu újdonságokat innen is, onnan is Európán belülről, ami nekem mindig izgalmas frissítése az ismereteknek, inspirációknak (megelőzve azt is, hogy nagyon “berozsdásodjanak” az ízlelőbimbók a kevesebb tesztelés, felfedezőút és a több otthonlét közepette). Rég nem látott ismerősök következnek Moselből, Rheingauból, az Etnáról és Rhone-ból!

Tovább